Gemeente onderschrijft aandachtspunten Koningsdag

Naar aanleiding van de eerder gestelde vragen op 28 april jl. ontving de Vereniging maandag 16 juni antwoorden van de gemeente met betrekking tot het verloop van Koningsdag.

De meeste aandachtspunten die we als Vereniging hebben aangedragen, worden onderschreven door de gemeente.  Wij zien dit als een positief uitgangspunt voor volgend jaar.

De Vereniging zal begin 2026 bij de gemeente de invulling van Koningsdag onder de aandacht brengen, zodat er een betere afweging gemaakt kan worden tussen de festiviteiten op het Doormanplein, de bewoners en de (niet-horeca)-ondernemers in de Dorpskern. Met het oog op veiligheid en leefbaarheid kan wat ons betreft de uitvoering zoals dit jaar niet worden herhaald. Daarbij past het fysiek afsluiten van de Doormanplein niet binnen de visie van onze Vereniging, waar de Dorpskern voor elke Barendrechter toegankelijk moet zijn.

De volledige beantwoording van de brief vanuit de gemeente treft u hieronder:

Beantwoording brief Koningsdag – Gemeente Barendrecht

Onderwerp: Beantwoording brief Koningsdag Datum: 27 mei 2025

Op 28 april 2025 ontvingen we uw brief waarin u een aantal vragen stelt over de gang van zaken tijdens Koningsdag in de Oude Dorpskern. We beantwoorden uw vragen hieronder puntsgewijs:

1. In het verleden zijn slechte ervaringen met gelijktijdigheid van de kermis en het “laat’’ doorfeesten op het Doormanplein. Met welke motivatie heeft u de eindtijd van het feest op het Doormanplein opgerekt van de gebruikelijke 21.30u naar 22.00u?

Antwoord: De keuze om de eindtijd te verlengen naar 22.00 uur was gebaseerd op verzoeken van lokale ondernemers en horecagelegenheden. Daarbij was ook de verwachting dat dit zou bijdragen aan een meer gespreide uitstroom van bezoekers, hetgeen de openbare orde ten goede zou komen.

2. De sfeer was merkbaar aan het veranderen bij het sluiten van de hekwerken rond 15.00u en zij zijn na het bezoek van de politie weer geopend. Later op de avond werden de hekwerken wederom gesloten. Wat was de reden dat deze hekwerken moesten sluiten en was dit conform de vergunning?

Antwoord: De hekwerken werden aanvankelijk gesloten door een lokale ondernemer. Dit om de toestroom van bezoekers te beheersen, hetgeen in lijn was met de verleende evenementenvergunning

3. Waarom zijn bewoners en ondernemers niet actief geïnformeerd over de gewijzigde eindtijd van het feest en het fysiek afsluiten van de Dorpsstraatmiddels hekwerken?

Antwoord: Het actief informeren van de direct omwonende is een taak van de initiatiefnemer(s). Dit is ook zo met hen afgesproken. Wij nemen dit mee in de evaluatie.

a. Daarbij hebben wij als vereniging de publicatie van de vergunning niet terug kunnen vinden. Wanneer is dit gebeurd? En waar is dit te vinden?

Antwoord: Wij hebben inmiddels vastgesteld dat door een administratieve fout de vergunning niet is gepubliceerd. Uiteraard doen we er alles aan zo’n fout niet (meer) te laten plaatsvinden

4. Door het fysiek afsluiten van het Doormanplein waren toiletten ook niet meer bereikbaar voor bezoekers van de Oude Dorpskern. U kunt zich vast voorstellen dat dit het wildplassen vergroot. Hoe is hier in de voorbereiding rekening mee gehouden?

Antwoord: in toekomstige situaties zullen wij hier nadrukkelijker rekening mee houden.

5. Door het fysiek afsluiten met hekken van de Dorpsstraat kon men niet meer vanaf de Middenbaandoor de Dorpsstraat richting de Boerhaavelaan lopen en visa versa, maar moest men via de Piet Heinstraat of over de Singel. Is er in de voorbereiding rekening gehouden met gehandicapten of ouderen voor wie deze omweg een hele opgave kan zijn? Zo ja, hoe zijn deze mensen vooraf geïnformeerd hierover?

Antwoord: Er is in de voorbereiding rekening gehouden met toegankelijkheidsroutes. Echter, wij erkennen dat de uitvoering ter plaatse niet optimaal is verlopen. Dit punt maakt ook onderdeel uit van de evaluatie

6. Welke extra veiligheidsmaatregelen heeft u vooraf getroffen vanuit de gemeente daar de politie (net zoals vroeger) nu ook op twee plaatsen tegelijk moest acteren, namelijk de kermis en het Doormanplein?

Antwoord: Voorafgaand aan het evenement zijn extra beveiligingsmaatregelengenomen, waaronder de inzet van toezichthouders en het beschikbaar stellen van extra politiecapaciteit.

7. Hoeveel toezichthouders waren er vanuit de gemeente in de Dorpskern fysiek aanwezig tussen 19.00u en 22.00u? Op welke momenten waren deze aanwezig, op welke plaatsen in de Dorpskern en hoe lang?

Antwoord: Er waren tussen 19.00 uur en 22.00 uur vijf toezichthouders aanwezig in de Dorpskern, met focuspunten op het plein en de omliggende straten

8. Door een gebrek aan handhavIng van de openbare orde is er schade ontstaan bij o.a. een aantal bewoners aan de Oude Haven en de Dorpskerk. Bent u voornemens hier actie op te ondernemen? Zo ja, op welke wijze gaat u dit kenbaar maken in de Oude Dorpskern? Het zou, wat ons betreft, de gemeente sieren de kosten op zich te nemen na een gebrek aan toezicht op de bekende plekken van overlast in de Dorpskern .

Antwoord: Bij ons zijn er geen meldingen van schade bij bewoners bekend. De schade aan het hek van de dorpskerk is door de ondernemers vergoed

9. In de voorbereiding heeft de Vereniging aandacht gevraagd voor de bereikbaarheid van hulpdiensten in de Dorpskern. Kunt u aangeven hoe de veiligheid van de woningen en horecagelegenheden op het Doormanplein geborgd waren? Waren de bewoners met een ingang op het Doormanplein ook op de hoogte van de fysieke afsluiting naar hun woning?

Antwoord: De bereikbaarheid voor hulpdiensten is een integraal onderdeel van het veiligheidsplan. De afsluiting van het plein was van zeer korte duur en op voorhand onvoorzien. Noodroutes bleven gewaarborgd

10. Is bij het verstrekken van de vergunningen in de Oude Dorpskern voor Koningsdag rekening gehouden met de afsluiting van de Piet Heinstraat?

Antwoord: Bij de vergunningverlening is rekening gehouden met mogelijke afsluitingen, maar de praktische uitvoering week af van de oorspronkelijke planning. Dit is een aandachtspunt voor de evaluatie.

11. Wij merken dat de term participatie vanuit de gemeente regelmatig wordt gebruikt, maar waarom zijn de bewoners en (niet-horeca) ondernemers, al dan niet in de vorm van de Verenigingen niet meegenomen in de voorbereiding?

Antwoord: Wij hechten veel waarde aan participatie en betreuren het dat u zich onvoldoende betrokken heeft gevoeld bij de voorbereidingen. Wij nemen dit signaal ter harte en zullen dit meenemen in de toekomstige aanpak.

12. Kijkend naar het nieuwe horecabeleid: vindt u dat een festiviteit in deze vorm past binnen het karakter van de Oude Dorpskern?

Antwoord: Het nieuwe horecabeleid heeft als doel om evenementen te faciliteren binnen de kaders van leefbaarheid en veiligheid. Bij de evaluatie kijken we hier nadrukkelijk naar.

13. Gaat er een evaluatie plaatsvinden van dit evenement? Zo ja, wie wilt u daarbij betrekken en wanneer denkt u dat deze evaluatie is afgerond?

Antwoord: We voeren een brede evaluatie uit. De evaluatie wordt voorzien van aandachtspunten en aanbevelingen. Vanzelfsprekend zullen we uw vereniging en de horeca daarbij betrekken

Hoogachtend,

Het college van burgemeester en wethouders van Barendrecht,

de secretaris, de burgemeester

L. van Zanten MSC drs. R.E. Schneider