Nieuwsbericht

Zaterdag Open Monumentendag

100 jaar Watertoren

Verschillende monumenten in de Oude Dorpskern doen zaterdag 8 september mee aan de jaarlijkse Open Monumentendag.

Watertoren

Om 10.30 uur wordt in de trouwzaal van de Watertoren de dvd ‘100 jaar Watertoren’, gemaakt door de Historische Vereniging Barendrecht, gepresenteerd. Deze film wordt tot 15.30 uur om het half uur afgespeeld.

Voor de documentaire over de Watertoren dook Bas Romeijn van de Historische Vereniging Barendrecht in de archieven. Dat leverde veel foto’s op. Alfred Kooijman interviewde verschillende mensen die de Watertoren nog in werking hebben meegemaakt.

De dvd duurt 17 minuten en is te koop voor 8 euro.

Van 10.00 tot 15.30 uur is er in D’Ouwe School een tentoonstelling over de Watertoren. De toren is open voor bezoekers.

Plaquette

Om 11.00 uur wordt op het Doormanplein de plaquette ‘Beschermd Dorpsgezicht Barendrecht’ onthuld. De onthulling wordt verricht door wethouder Stephanie ter Borg en Piet Barendregt (van Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht). De plaquette geeft informatie over het oude dorpscentrum.

Dorpskerk

Van 10.00 tot 16.00 uur wordt er in de kerktuin van de Dorpskerk uitleg gegeven over de planten. Ook zijn er stekjes te koop. In de Dorpskerk zijn rondleidingen en klinkt het 100-jarige orgel. Ook is er een diapresentatie over de komende verbeteringen van het Dorpskerkorgel.

In de Ontmoeting is er een tentoonstelling van zes aquarellen die zijn gemaakt ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van de Dorpskerk. Hiervan zijn kunstafdrukken een serie kunstkaarten te koop. Tevens is hier het jubileumboek van de kerk te koop.

Monumenten

Op verschillende plaatsen elders in het dorp zijn monumenten te vinden die meedoen aan de dag. Bezoekers worden buiten ontvangen.

Het gaat om de begraafplaats aan de Scheldestraat 3, woonhuis de Beukenhof aan de Dorpsstraat-Oost 31, de voormalige boerderij De Lijsterhof aan de Dorpsstraat-Oost 27, de boerderij aan de Ziedewijdsedijk 63 en de woning aan de Stationsweg.

Ga terug