Nieuwsbericht

Verstilde ontmoetingen tussen Oost en West

Afgelopen zaterdag vond in de Dorpskerk de tiende activiteit plaats van de Stichting Barendrecht Klassiek. De stichting programmeerde een ontmoeting tussen westerse en Noord-Indiase muziek die werd toegelicht door Marien van Staalen.

Het Kailash ensemble bestaande uit de  violiste Lenneke van Staalen,  cellist Marien van Staalen en Heiko Dijker op tabla, werd versterkt door de jonge veelbelovende violiste Emmy Storms.

Marien van Staalen en Emmy Storms openden het programma met muziek van de Tsjechische componist Bohuslav Martinu, waarin zij het uiterste aan virtuositeit uit hun instrumenten wisten te halen.

Daarna klonken een aantal stukken waarin een kruisbestuiving plaatsvond tussen Oost en West, dit met name in het adagio van de Hongaar Zoltan Kodaly en (na de pauze) Spiegel im Spiegel van de Estse componist Arvo Pärt.

Verrassend was het te ontdekken hoe de Oost-Europese zigeunertoonladders naadloos konden overvloeien in de kleuren en klanken van de Indiase raga’s: melodiepatronen waarin naast de gebruikelijke halve- en hele toon-afstanden zo eigen aan  de westerse muziek, ook kwarttonen klinken. Lenneke van Staalen wist ze in een uiterste concentratie met onnavolgbare precisie te spelen.

Tablaspeler Heiko Dijker liet de verfijnde ritmiek horen die ook eigen is aan deze muziek, vol nuance in de toonvorming waarbij handen en vingers op velerlei wijze in contact worden gebracht met het vel van de beide trommeltjes.

Het publiek reageerde enthousiast op het voor dit bevlogen ensemble geschreven stuk van de Nederlandse componist Jacob ter Veldhuis. Tenslotte excelleerde Emmy Storms in de toegift met Roemeense volksmuziek.

De Stichting Barendrecht Klassiek organiseert dit jaar nog twee koffieconcerten op de zondagmorgen, het eerste op 14 oktober om 12 uur. Dan speelt blaaskwintet Nux Muscata, met de uit Barendrecht afkomstige Hanneke Nijs op fagot, onder andere een romantisch blaaskwintet van Giulio Briccialdi en ook één van Jean Francaix waarvan gezegd wordt dat hij muziek schreef om mensen te plezieren.

Op zondag 11 november speelt het Apaydintrio muziek voor klarinet, piano en cello.

Meer informatie: www.barendrechtklassiek.nl

Ga terug