Nieuwsbericht

Open Monumentendag in de Oude Dorpskern

Dankzij de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht is zaterdag de Watertoren open.

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 14 september zetten in de Oude Dorpskern van Barendrecht verschillende monumenten de deuren open.

Watertoren

De Watertoren is open van 13.00 tot 16.00 uur. Bezoekers hebben vanaf de toren een prachtig uitzicht over het centrum van Barendrecht en omgeving.
De openstelling wordt verzorgd door de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht. De toren is gebouwd in 1912 en zorgde er tientallen jaren voor dat er in Barendrecht en Heerjansdam schoon drinkwater uit de kraan kwam.

Historische Vereniging

De Historische Vereniging Barendrecht heeft voor Monumentendag op zaterdag 14 september een expositie ingericht met als thema '50 jaar Nostalgie'.
In 1969 is de Barendrechtse Brug over de Oude Maas gesloten en de Heinenoord Tunnel geopend. De brug was jarenlang een belangrijke verbinding van noord naar de Hoekse Waard. Een imposant stuk staalwerk en in de loop der jaren van draaibrug naar hefbrug omgebouwd. Menigeen deed het pijn dat de snijbranders aan 'onze brug' gingen slopen.
Voor Monumentendag is er een expositie samengesteld. Hier zijn ook objecten te zien die dienstdeden tijdens het werkzame leven van 'onze Barendrechtse Brug'. Ook zijn er nog filmopnames over de brug. Compleet met het loeien van de sirene voor het wegverkeer en het 'draaien' van de brug door de brugwachter. Deze worden gedurende de openingstijden op tv-scherm getoond.
De expositie is op zaterdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. De Historische Vereniging Barendrecht is gevestigd aan de Dorpsstraat 150-150a.

Dorpskerk

De Dorpskerk is open van 10.00 tot 16.00 uur. De kerk werd geopend in 1512. In de kerk wordt een presentatie gegeven over de geschiedenis van het gebouw. Ook is er een toelichting op de restauraties die dit jaar plaatsvinden. Momenteel wordt er gewerkt aan het herstel van de voegen van enkele muren van de kerk. De Dorpskerk is het oudste gebouw van Barendrecht.

Ga terug