Nieuwsbericht

Monument van het Jaar

Monument van het jaar: Bakkerij Pot

Bakkerij Pot aan de Singel 29 is tijdens Open Monumentendag uitgeroepen tot Monument van het Jaar 2012. Deze titel wordt elk jaar verleend door de gemeentelijke monumentencommissie.

Er waren voor de titel drie panden genomineerd. Naast de bakkerij waren dat de boerderij van mevrouw Dam aan de Dorpsstraat en het woonhuis Voordijk 379. Deze panden zijn of worden opgeknapt. De bakkerij is het enige van de drie panden waarvan de restauratie al is voltooid.

Volgens bestuurslid Aat Klompenhouwer van de monumentencommissie viel de bakkerij vorig jaar op. “Tijdens een rondgang langs de monumenten schrokken we, want er was behoorlijk wat schade aan het pand.” Nog voordat de monumentencommissie contact had opgenomen met het bedrijf, liet de firma Pot de gevel van de bakkerij herstellen. De monumentencommissie beloont de houding van bakkerij Pot met de titel Monument van het Jaar.

Bij bakkerij Pot gaat het om een winkel- woonhuis in Jugendstil gebouwd. Opmerkelijk zijn de gesmoorde kruispannen, de gestuukte speklagen en de aanzet - en sluitstenen van de segmentbogen boven de gevelopeningen. In de typische afgeschuinde hoek met tuitgevel staat de stichtingsdatum 1901. Of 1907, daarover lopen de meningen uiteen. Op boog en dorpel de teksten; "Brood & Beschuit" en "Kleingoedbakkerij". Boven de winkeldeur de naam van de opdrachtgever: L. Pot.

Bakkerij Pot is een van de weinige Jugendstil of Art Nuveau panden in Barendrecht. De voormalige bakkerij Mooijaart aan het Doormanplein (schuin tegenover Pot) heeft Art Deco-elementen. Bakkerij Pot staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

Ga terug