Nieuwsbericht

‘Kunst en Lezen’ blijkt schot in de roos

Rosanne van Beest, Petra van Hoek-van Beest en Dirk van Beest voor hun winkel aan de Dorpsstraat. (foto: Arco van der Lee)

‘Kunst en Lezen’ staat er sinds enkele maanden op de gevel van de familie Van Beest aan de Dorpsstraat 153. De nieuwe opzet van de winkel is een schot in de roos, vertelt Dirk van Beest.

Tot dit voorjaar werkte Dirk van Beest onder de naam ‘Atelier Ceramique’. “Op 11 september 1999 ben ik hier begonnen als pottenbakker. Met daarbij de bedoeling om cursussen te geven en mijn spullen te verkopen. Aangespoord door een vriend ging ik er ook lijsten bij doen.”

In de loop van de jaren stopte Van Beest met het geven van cursussen en geraakte ook de keramiek meer op de achtergrond. Maar steeds meer mensen wisten hem te vinden voor lampenkappen. “Vanaf 2005 had ik een website voor lampenkappen en lijsten. Dat ging zo goed, dat ik in feite de winkel niet meer nodig had. Maar ik hou van het omgaan met mensen, dus de winkel bleef open.” In de winkel waren verschillende vormen van kunst te koop.

De laatste jaren zijn prints steeds belangrijker geworden. Op verzoek van Libelle begon Van Beest met het printen van lampenkappen. Later kwamen daar tuinprints bij. “We laten nu weer een print maken voor een schutting van 14 meter”, noemt hij als voorbeeld.

Ondanks deze goed lopende activiteiten kreeg de winkel in de lente toch een andere opzet. “Ik ben inmiddels 66 en we zochten naar een manier waarop onze dochters de winkel kunnen voortzetten.”

“Ik blijf zelf lijsten, lampenkappen en prints doen op afspraak. Dat vereist ervaring. Bovendien vind ik het ook leuk.” Voor de dochters Rosanne en Petra is er een assortiment boeken aan de winkel toegevoegd. Sinds de sluiting van Joy aan ’t Vlak is er in Barendrecht geen Christelijke boekwinkel meer.

Ook de derde dochter Trude is nog steeds bij de winkel betrokken. Zij heeft een naam opgebouwd als illustratrice van boeken. Voor Kunst en Lezen maakt ze onder meer de collages voor de prints. Ook heeft ze het logo en de huisstijl van de winkel ontworpen.

“Het loopt hartstikke goed. Het wordt ons gegund”, kan Dirk van Beest nu zeggen. “Elke dag zie je nieuwe mensen binnenkomen. En ze komen later ook terug.” Het assortiment bestaat naast kunst uit Christelijke en ‘algemene’ boeken. Wat niet in voorraad is, kan besteld worden. In de toekomst wil Kunst en Lezen ook boekpresentaties gaan organiseren.

Zie ook www.kunstenlezen.nl

Ga terug