Nieuwsbericht

Kerktuin koopt wilgenboom met opbrengst van Statenbijbel

Piet Laban helpt bij het planten van het wilgenboompje

Met de opbrengst van een oude Statenbijbel is een nieuwe wilgenboom voor de Kerktuin gekocht. De transactie kwam tot stand via Jan Dijkstra.

“Een vriend van mij werkte destijds in een papierfabriek en trof daar een stapel oude Statenbijbels aan voor de papierversnipperaar. Een van die in leer gebonden kleine Bijbels was in 1884 uitgereikt aan een kerkenraadslid van de Koninginnekerk in Rotterdam. Deze kerk met de uitstraling van een kathedraal bood plaats aan zeventienhonderd mensen en is in 1972 gesloopt om plaats te maken voor zorgcentrum Hoppesteyn”, vertelt Dijkstra.

“Mijn in Hoorn woonachtige vriend dacht dat deze Bijbel bij een inwoner van Rotterdam of omgeving een goede plek zou kunnen krijgen. Zo kwam de Bijbel in mijn bezit, zo’n dertig jaar geleden.”
“Met een verhuizing in zicht moeten helaas veel spullen een andere bestemming krijgen, ook deze Bijbel die overigens wel een opknapbeurt kon gebruiken. Een kerklid wilde dit karwei graag voor ons opknappen. Ook vroegen wij hem er een goede bestemming voor te zoeken.”

Na de restauratie zocht Jan Dijkstra contact met enkele musea en het Gemeentearchief Rotterdam. “Er bestond echter geen belangstelling voor de Bijbel, onder meer omdat al een exemplaar in hun bezit was. Marktplaats was daarna de volgende stap. Er kwamen meteen reacties binnen, blijkbaar vanwege de belangstelling voor oude Bijbels. Er werd driemaal een bod uitgebracht. Het hoogste bracht 130 euro op. De gelukkige bieder: een CDA-raadslid.”

Het echtpaar Dijkstra heeft de opbrengst van de bijbel aan de kerktuin geschonken, vergezeld van de suggestie om  er een kleine wilgenboom voor aan te schaffen. Een wilg wordt vier keer genoemd in de Bijbel, maar ontbreekt nog in deze tuin. “Zo zien we: van Statenbijbel naar kerktuinboom”, val Jan Dijkstra samen.

De werkgroep Kerktuin heeft inmiddels een wilgenboompje gekocht. Gemeentelid Piet Laban heeft geassisteerd bij het planten in de border waar ook de bijenkasten staan. Het resterende bedrag wordt besteed aan een drinkschaal voor vogels.

Ga terug