Nieuwsbericht

Herdenking gevallenen op zaterdag 4 mei

Herdenking gevallenen op 4 mei (foto: Arco van der Lee)

Zaterdag 4 mei worden in Barendrecht de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog en allen die hun leven gaven voor de vrijheid.

Om 19.00 uur start de herdenking in de Dorpskerk, iedereen is daar welkom. Tijdens de herdenking zijn er toespraken van burgemeester Van Belzen, kinderburgemeester Anaïs Swirc en de heren J. Veldhoen en J. van der Gugten.

Tijdens de herdenking zijn er muzikale bijdragen van Hans van Gelder (orgel) en Richard Gutteling (dwarsfluit). Ninette Neuteboom zal een gedicht voordragen.

Om 19:50 uur gaan de aanwezigen naar het verzetsmonument op het Doormanplein waar om 20:00 uur, na het signaal taptoe door trompettist Marcel Schoonen,  twee minuten stilte in acht wordt genomen.

Na het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus worden er kransen en bloemen gelegd door het gemeentebestuur Barendrecht, verschillende vertegenwoordigers van de Landmacht, Luchtmacht, Koninklijke Marine, vertegenwoordigingen uit Amerika, Australië en het Verenigd Koninkrijk en kinderen van de Rehobothschool. Ook de Stichting 4 mei herdenking Barendrecht en Oranjevereniging Juliana zullen bloemen leggen. Bij het monument zal Harmonievereniging Barendrecht onder leiding van dirigent Johan Noothout passende muziek spelen. Hierna is er gelegenheid voor iedereen om langs het monument te lopen en eventueel bloemen te leggen.

“Stichting 4 mei herdenking Barendrecht staat voor een respectvolle herdenking waar zij ook graag de jongeren van Barendrecht bij willen betrekken. Al vele jaren wordt de herdenking in de Dorpskerk en op het Doormanplein druk bezocht, dit is het bewijs dat menige inwoner zich bij dit gedachtegoed aansluit. In overleg met verschillende basisscholen in Barendrecht is ook voorzichtig begonnen met het project Veteraan in de Klas, hierbij vertellen veteranen over hun ervaringen en vooral waarom het belangrijk is te blijven herdenken”, meldt de organiserende stichting.

De nationale Stichting 4 – 5 mei kiest ieder jaar een thema. Het thema van de 4 mei herdenking is dit jaar “In vrijheid kiezen”. Dit thema is mede gekozen omdat er in 2019 wordt herdacht dat er 100 jaar kiesrecht is.

Ga terug