Nieuwsbericht

Concert in Dorpskerk op 4 mei

De Dorpskerk

Na de bijeenkomst van het 4 Mei Comité in de Dorpskerk en de kranslegging bij het Verzetsmonument wordt in de Dorpskerk (Dorpsstraat 146) van 21.00 -22-00 uur het ‘Quatuor pour la fin du temps’ (Kwartet voor het eind van de tijd) van de Franse componist Olivier Messiaen (1908-1992) uitgevoerd.

Het werk werd geschreven tijdens diens krijgsgevangenschap in Görlitz in 1940/1941. Het Quatuor is geschreven voor de bezetting piano, viool, cello en klarinet. Deze ongebruikelijke samenstelling is gevolg van het feit dat Messiaen dit werk componeerde voor drie medegevangenen en zichzelf. Onder uiterst primitieve omstandigheden vond de première in het kamp plaats op 15 januari 1941.

De uitvoering ligt in handen van vier studenten aan het Rotterdams Conservatorium, die zich allen voorbereiden op hun Master.

De organisatoren zijn ervan overtuigd dat de uitvoering van dit werk, dat algemeen als een hoogtepunt in de 20e eeuwse kamermuziek wordt beschouwd, een passende aanvulling is op de Dodenherdenking. Aan de uitgang wordt van de bezoekers een gift gevraagd.

In samenhang met dit concert organiseert de werkgroep Vorming en Toerusting van de Protestantse Gemeente Barendrecht op de woensdagavonden 1 en 8 mei in de Dorpskerk presentaties over het Bijbelboek Openbaring van Johannes. Tijdens deze avonden worden de acht delen van het Kwartet beluisterd en toegelicht, wordt stilgestaan bij de taal van dit Bijbelboek (Maarten Ouwens) en de kunstzinnige verbeelding ervan door de eeuwen heen (Coby de Vries). Beide avonden beginnen om 20.00 uur.

Ga terug