Kijk voor alle activiteitenoverzichten op de pagina Verantwoording.
Beleidsplan voor de verdere ontwikkeling
van de Dorpskern Oud-Barendrecht
Inleiding
In 1995, ruim 20 jaar geleden, namen de oprichters van onze vereniging het initiatief om de oude dorpskern op de kaart te zetten. Het doel was om de ruimtelijke en functionele kwaliteit van deze markante plek in Barendrecht te versterken en dit als kostbaar erfgoed in goede staat door te geven aan de komende generaties. Een belangrijke mijlpaal met betrekking tot ons doel werd geslagen in het jaar 2009. Toen heeft de oude dorpskern de status gekregen van een “gemeentelijk beschermd dorpsgezicht”. Aan de hand van het beeldkwaliteitsplan “Waar oud het nieuwe ontmoet” zijn richtlijnen geformuleerd voor nieuwe bouwplannen, renovatie, uitbreidingen en herinrichting van de openbare ruimte. Deze geven tezamen met het bestemmingsplan en de welstandsnota een kader dat de beeldkwaliteit moet beschermen. Maar het blijft altijd weer nodig om nieuwe initiatieven voor het oude dorp vorm te geven en te ontplooien. Daarom presenteren wij weer een nieuw plan, waarin ook de suggesties van onze leden zijn verwerkt. Eerst laten wij nog eens zien hoe waardevol de dorpskern is voor geheel Barendrecht en daarna beschrijven wij in het kort onder de aandachtsgebieden voor welke zaken wij ons de komende drie jaar willen inzetten. Dit natuurlijk in samenwerking met onze leden en verder met alle belanghebbenden, die de dorpskern een warm hart toedragen.
De waarde van de oude dorpskern
Wat maakt dit beschermd dorpsgezicht nu zo waardevol en aantrekkelijk voor bewoners, ondernemers of bezoekers? Dit is te danken aan de concentratie van cultuurhistorische, ruimtelijke waarden in combinatie met een bijzondere gebruikswaarde van het oude dorp, die tezamen zorg kunnen dragen voor een hoge beeld- en aangename verblijfskwaliteit.
Cultuurhistorische en ruimtelijke waarden
Onder meer de hieronder genoemde kenmerken en waarden waren bepalend voor de status van het beschermd dorpsgezicht:
– Architectuurhistorische waarden door de aanwezigheid van bijzondere gebouwen, zoals de dorpskerk – het “Oudste monument in het hart van Barendrecht “ – en de watertoren op de plek van de voormalige begraafplaats.
De gebruikswaarde van het oude dorp
De gebruikswaarde of de functionele kwaliteit van de oude dorpskern is ook van belang in relatie tot het beschermd dorpsgezicht. De volgende kenmerken spelen hierbij een rol:
Conclusie
De status van een beschermd dorpsgezicht geeft onze vereniging een enorme steun in de rug. De hierboven beschreven ruimtelijke kwaliteit en de gebruikswaarde van het oude dorp hebben voor de verschillende doelgroepen, zoals de bewoners, ondernemers of bezoekers een bijzondere belevingswaarde. Vast staat dat dit bijzondere karakter van het oude dorp behouden dient te blijven. Ook zal dit waardevolle erfgoed in optimale staat moeten worden doorgegeven aan de komende generaties en dus verder ontwikkeld moeten worden. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn:
Hierna zullen wij uiteenzetten op welke wijze onze vereniging een nieuwe en concrete bijdrage kan leveren aan de verdere ontwikkeling van de dorpskern als beschermd dorpsgezicht.
De jaarlijkse informatieavond zoals deze op 20 november 2019 werd gehouden, stond deze keer geheel in het teken van het sluiten van een “erfgoeddeal” tussen de gemeente en onze vereniging. Met de nieuwe omgevingswet in aantocht zagen wij de kans schoon om veel meer inspraak te verkrijgen bij het beleid dat met betrekking tot ons werkgebied ontwikkeld wordt. De gemeente, bij monde van wethouder Reshma Roopram, pakte de handschoen op en zo konden we al in januari 2020 een aanzet geven voor een convenant tussen de gemeente en onze vereniging voor die intensievere samenwerking.
Deze aanzet voor een convenant is dan ook leidraad voor de aandachtsgebieden in de nieuwe beleidsperiode.
Erfgoeddeal – te realiseren doelen of thema’s
De hieronder genoemde onderwerpen zijn ook onder te brengen bij de eerder genoemde thema’s uit de notitie “Erfgoed telt”: Instandhouden van erfgoed, Erfgoed en leefomgeving en Verbindende kracht van erfgoed. Deze thema’s spelen een belangrijke rol bij onze visie op de dorpskern van Barendrecht. Het gaat erom dat we erfgoed strategisch inzetten voor een waardevolle leefomgeving met verbindende kracht voor alle inwoners van Barendrecht!
Organisatie
De zorg van alle betrokkenen gaat natuurlijk over het noodzakelijke draagvlak onder eventuele besluiten. De contouren van een mogelijke structuur worden al zichtbaar en die schetsen we hieronder.
Groepen belanghebbenden
We hebben eerst alle belanghebbenden geprobeerd in te delen in groepen die min of meer homogeen zijn.
1. Gemeente
2. Dorpskerk
3. Historische Vereniging ( ook als gebruiker van D’Ouwe School)
4. Horeca Doormanplein en Dorpsstraat
5. Bewoners Oude Haven
6. Bewoners Doormanplein
7. Bewoners Dorpsstraat (tussen de uiteinden van de Singel)
8. Erfgoedcommissie
9. Bewonersvereniging Oude Dorpskern Barendrecht
10. Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht
Verschillende thema’s
De 10 genoemde thema’s verschillen zeer van karakter. Bijvoorbeeld “verkeer en parkeren” is iets heel anders dan “duurzaamheidsbevordering” of “nieuwe functionaliteiten aan gebouwen”. Toch vormen ze één geheel en hangen nauw samen, zodat er sprake kan zijn van een erfgoeddeal.
Planning
De planning zal ook sterk variëren. Bepaalde onderwerpen zullen een termijn hebben van 1 tot 2 jaar. Andere onderwerpen zullen met een langere looptijd moeten werken.
Stuurgroep en Werkgroepen
Het voorstel is nu dat we gaan werken met een “Stuurgroep” en met “Werkgroepen”.
In de stuurgroep zijn alle belanghebbenden vertegenwoordigd. Dat wil niet zeggen dat elke doelgroep met 1 persoon vertegenwoordigd is in de stuurgroep. Eén persoon in de stuurgroep kan meerdere groepen belanghebbenden vertegenwoordigen. In de stuurgroep worden onderwerpen geagendeerd, wordt de voortgang bewaakt en wordt het draagvlak onder de besluiten georganiseerd.
De werkgroepen worden ad-hoc samengesteld met specifieke belanghebbenden en deskundigen. In de werkgroepen worden onderwerpen uitgediept en worden voorstellen ontwikkeld voor oplossingen en/of maatregelen.
Naar een Erfgoeddeal – geraadpleegde documenten
Wij hebben bij het formuleren van de hieronder genoemde onderwerpen ook gebruik gemaakt van de volgende documenten:
– Beeldkwaliteitsplan Beschermd Dorpsgezicht “Waar oud het nieuwe ontmoet” – vastgesteld 26 oktober 2009
– Het Bestemmingsplan Woongebied Oost – vastgesteld 7 mei 2013
– Erfgoeddeal – Samenwerken aan een waardevolle leefomgeving – Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – 21 februari 2019
– Nota Erfgoed telt. De betekenis van erfgoed voor de samenleving – Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – 2018
– Nieuwe functies voor de watertoren – naar een duurzame herbestemming – 30 november 2018
– De Erfgoedwet – 1 juli 2016
– Erfgoedverordening gemeente Barendrecht – 2016
– Erfgoed in de Omgevingswet – Andy van Rossem – december 2019
– Maatschappelijke opgaven 2020 – Andy van Rossem – december 2019
– Jaarplan Vereniging Dorpskern Oud Barendrecht – Accenten in 2020 – November 2019
– Beleidsplan voor de verdere ontwikkeling van de Dorpskern Oud – Barendrecht voor de periode 2017 – 2019, www.dorpskern-barendrecht.nl
Barendrecht, januari 2020
2024 All Right Reserved | Realisatie Excellent Online