De Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht heeft een brief aan het college gestuurd naar aanleiding van het uit de hand lopen van de festiviteiten op Koningsdag, zaterdag 26 april.
Koningsdag 2025 eindigde in de Oude Dorpskern met onrust en schade. De politie moest de orde op het Doormanplein en in de Dorpsstraat herstellen. De Vereniging Dorpskern Oud Barendrecht wil van het college weten hoe het zo uit de hand kon lopen.
“Wat ons betreft is er een grens overschreden en heeft u de goodwill op deze dagen van bewoners in de Oude Dorpskern een flinke knauw gegeven”, schrijft het bestuur van de vereniging aan het college. In de brief staan dertien vragen, waarop de vereniging binnen drie weken schriftelijk antwoord wil hebben.
Zo wil de vereniging weten waarom het feest op het Doormanplein niet om 20 maar pas om 22 uur mocht sluiten. In het verleden waren er slechte ervaringen met de gelijktijdigheid van een feest op het plein en kermis op het Binnenhof.
“Waarom zijn bewoners en ondernemers niet actief geïnformeerd over de gewijzigde eindtijd van het feest en het fysiek afsluiten van de Dorpsstraat middels hekwerken?”, is een andere vraag. Overigens heeft de vereniging gezocht naar de publicatie van de vergunning voor het feest. Die is echter nergens te vinden.
Het afsluiten van het Doormanplein met hekken had onder meer als gevolg dat de opgebroken Piet Heinstraat een omleidingsroute werd. Ook voor ouderen en gehandicapten. Bovendien waren door de hekken de toiletten niet meer bereikbaar voor bezoekers. Dit vergrootte de kans op wildplassen. De vereniging wil weten hoe hier in de voorbereiding rekening mee is gehouden.
Tenslotte vraagt de vereniging of er een evaluatie komt van de dag.
In de brief schrijft de vereniging dat op deze Koningsdag de veiligheid en de leefbaarheid van de buurt in het gedrang kwamen, door keuzes waar het college verantwoordelijk voor is. “Het plaatsen van hekwerken rondom het Doormanplein in de Oude Dorpskern en het langer toestaan van de festiviteiten dan voorgaande jaren hebben de nodige problemen opgeleverd. Heel jammer, want die laatste paar uur geven een onplezierige nasmaak aan de mooie dag die het was.”
De volledige tekst van de brief:
Barendrecht, 28 april 2025
Betreft: Festiviteiten Koningsdag Dorpskern 2025
Geacht college,
Afgelopen zaterdag, Koningsdag, begon als een heel mooie dag. Een gemoedelijke sfeer rondom de vrijmarkt en de kramen met als afsluiting het jaarlijkse feest op het Doormanplein. Elk jaar is de Dorpskern het middelpunt van Barendrecht op deze mooie dag en dat is iets waar we trots op mogen zijn.
Bewoners, ondernemers en de Dorpskerk hebben naar onze mening een hoge tolerantiegrens omtrent koningsnacht en Koningsdag. Het blokkeren van opritten en deuren door auto’s, fietsen en scooters lijkt op deze dagen de normaalste zaak van de wereld. En dan hebben we het nog niet gehad over het massaal wildplassen tegen veel panden en/of tuinen in de Dorpskern.
Dit alles is zeer overlast gevend, maar de meeste bewoners en ondernemers laten dit gaan zolang de veiligheid en de leefbaarheid niet verder in het gedrang komt.
Juist dit laatste is nu misgegaan door keuzes aan de voorkant waarvoor u eindverantwoordelijk bent. Het plaatsen van hekwerken rondom het Doormanplein in de Oude Dorpskern en het langer toestaan van de festiviteiten dan voorgaande jaren hebben de nodige problemen opgeleverd. Dit vinden wij erg jammer, want die laatste paar uur geven een onplezierige nasmaak aan de mooie dag die het is geweest. Wat ons betreft is er een grens overschreden en u heeft hiermee de welwillendheid van de bewoners in de Oude Dorpskern een flinke knauw gegeven.
Daarom krijgen wij als Vereniging graag duidelijkheid over de gang van zaken en wij hebben de volgende vragen aan u:
1. In het verleden zijn slechte ervaringen met gelijktijdigheid van de kermis en het “laat” doorfeesten op het Doormanplein. Met welke motivatie heeft u de eindtijd van het feest op het Doormanplein opgerekt van de gebruikelijke 20:00u naar 22:00u?
2. De sfeer was merkbaar aan het veranderen bij het sluiten van de hekwerken rond 15.00u en zij zijn na het bezoek van de politie weer geopend. Later op de avond werden de hekwerken wederom gesloten. Wat was de reden dat deze hekwerken moesten sluiten en was dit conform de vergunning?
3. Waarom zijn bewoners en ondernemers niet actief geïnformeerd over de gewijzigde eindtijd van het feest en het fysiek afsluiten van de Dorpsstraat middels hekwerken?
a. Daarbij hebben wij als vereniging de publicatie van de vergunning niet terug kunnen vinden. Wanneer is dit gebeurd? En waar is dit te vinden?
4. Door het fysiek afsluiten van het Doormanplein waren toiletten ook niet meer bereikbaar voor bezoekers van de Oude Dorpskern. U kunt zich vast voorstellen dat dit het wildplassen vergroot. Hoe is hier in de voorbereiding rekening mee gehouden?
5. Door het fysiek afsluiten met hekken van de Dorpsstraat kon men niet meer vanaf de Middenbaan door de Dorpsstraat richting de Boerhaavelaan lopen en visa versa, maar moest men via de Piet Heinstraat of over de Singel. Is er in de voorbereiding rekening gehouden met gehandicapten of ouderen voor wie deze omweg een hele opgave kan zijn? Zo ja, hoe zijn deze mensen vooraf geïnformeerd hierover?
6. Welke extra veiligheidsmaatregelen heeft u vooraf getroffen vanuit de gemeente daar de politie (net zoals vroeger) nu ook op twee plaatsen tegelijk moest acteren, namelijk de kermis en het Doormanplein?
7. Hoeveel toezichthouders waren er vanuit de gemeente in de Dorpskern fysiek aanwezig tussen 19.00u en 22.00u? Op welke momenten waren deze aanwezig, op welke plaatsen in de Dorpskern en hoe lang?
8. Door een gebrek aan handhaving van de openbare orde is er schade ontstaan bij o.a. een aantal bewoners aan de Oude Haven en de Dorpskerk. Bent u voornemens hier actie op te ondernemen? Zo ja, op welke wijze gaat u dit kenbaar maken in de Oude Dorpskern? Het zou, wat ons betreft, de gemeente sieren de kosten op zich te nemen na een gebrek aan toezicht op de bekende plekken van overlast in de Dorpskern.
9. In de voorbereiding heeft de Vereniging aandacht gevraagd voor de bereikbaarheid van hulpdiensten in de Dorpskern. Kunt u aangeven hoe de veiligheid van de woningen en horecagelegenheden op het Doormanplein geborgd waren? Waren de bewoners met een ingang op het Doormanplein ook op de hoogte van de fysieke afsluiting naar hun woning?
10. Is bij het verstrekken van de vergunningen in de Oude Dorpskern voor Koningsdag rekening gehouden met de afsluiting van de Piet Heinstraat?
11. Wij merken dat de term participatie vanuit de gemeente regelmatig wordt gebruikt, maar waarom zijn de bewoners en (niet-horeca) ondernemers, al dan niet in de vorm van de Verenigingen niet meegenomen in de voorbereiding?
12. Kijkend naar het nieuwe horecabeleid: vindt u dat een festiviteit in deze vorm past binnen het karakter van de Oude Dorpskern?
13. Gaat er een evaluatie plaatsvinden van dit evenement? Zo ja, wie wilt u daarbij betrekken en wanneer denkt u dat deze evaluatie is afgerond?
Wij zien als Vereniging graag binnen drie weken schriftelijk reactie. Mocht u daarnaast nadere toelichting willen krijgen of geven in een gesprek, dan zijn we daartoe altijd bereid. Verder zullen wij een kopie van deze brief online plaatsen en ook delen met de Dorpskerk en de vier horecagelegenheden rondom het Doormanplein.
Met vriendelijke groet,
Namens de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht
Wilco Andeweg
Bestuurslid Veiligheid